Την ημέρα του Ευαγγελισμού, μια μεγάλη διπλή Εθνική αλλά και θρησκευτική γιορτή, η Σαρακοστή αναστέλλει προσωρινά την αυστηρότητά της όσον αφορά στη νηστεία, επιτρέποντας στους πιστούς να τρώνε ψάρι.

Ο μπακαλιάρος είναι λοιπόν λιπαρό φαγητό, λόγο του τηγανίσματος, αλμυρό από το ´πάστωμα´ και αν συνοδεύεται με σκορδαλιά είναι και έντονα αρωματικό λόγω του σκόρδου. Αν τρώγαμε μόνο του τον μπακαλιάρο χωρίς την σκορδαλιά, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα! Θα αναζητούσαμε ένα λευκό ή ένα ροζέ κρασί με ζωηρή οξύτητα και μέτριο προς γεμάτο σώμα (θα αποκλείαμε τα πολύ ελαφριά δηλαδή) και οι επιλογές μας θα ήταν πιο πολλές, από Ασύρτικα, Sauvignon Blanc μέχρι όποια λευκή ποικιλία μας χαρίζει οξύτητα.

Την ημέρα του Ευαγγελισμού κατά παράδοση ο μπακαλιάρος συνοδεύεται από σκορδαλιά, νοστιμότατη μεν, αλλά και …Wine-killer επίσης!

Αν τελικά συνοδεύσουμε τον μπακαλιάρο με σκορδαλιά, το θέμα δυσκολεύει λίγο. Πολλοί προτείνουν την ρετσίνα γι’αυτό το φαγητό. Θα συμφωνήσουμε μόνο αν είναι πολύ πολύ διακριτικά τα αρώματα της, ίσα που να φαίνονται δηλαδή, γιατί θεωρούμε ότι η ένταση του σκόρδου με την ένταση της ρετσίνας θα ‘συγκρουστούν’ και θα μας μπουχτίσουν . Εμάς μας ταιριάζει καλύτερα ένα κρασί που να έχει οξύτητα για να δέσει με την λιπαρότητα από το τηγάνι αλλά και την αρμύρα, αλλά να είναι μέτριο αρωματικά για να σταθεί διακριτικά δίπλα στο πιάτο.